top of page
  • Writer's pictureAndis Kudors

Bija tāds gadījums: satikās zobu sitējs un lidmašīnas nolaupītājs…

Politoloģijas studentiem būs ko analizēt autoritāro režīmu pastāvēšanas un krišanas jomā.

Medijos plaši tika izplatīti fotouzņēmumi un videoieraksti no divu brālīgo režīmu vadītāju tikšanās Sočos, ar neformālo turpinājumu uz Vladimira Putina jahtas delfīnu pavadījumā. Sirsnīgā tikšanās bija sarīkota tā, lai būtu sevišķi viegli parodējama un apzīmējama ar interneta memēm, kuru autori sacentās asprātībā. Bilde ar melno un balto mīlnieku uz Titānika klāja vien bija ko vērta. Abu valstu diplomātiskā protokola atbildīgie taču saskaņo līderu apģērbu, lai kāds neatnāktu treniņbiksēs, kamēr otrs ir frakā. Melna un balta vēja jaka tika izvēlēta. Kā tur bija Pētera Čaikovska “Gulbju ezerā” ar melno un balto gulbi?


Izlēmīgie līderi


Gruzijas “rožu revolūcijas” kulminācijas brīdī Tbilisi ieradās Krievijas ārlietu ministrs Igors Ivanovs (cilvēks ar gruzīnu saknēm). Viņš esot piedāvājis Eduardam Ševardnadzem Krievijas spēku palīdzību revolūcijas apslāpēšanai. E. Ševardnadze nebija putin-lukašenka, tāpēc atteicās no šāda scenārija un nodeva varas grožus Miheilam Saakašvili. Citādi ir, ja izlēmīgs autoritārs līderis uz krāsaino revolūciju īstenotāju aicinājumu – atkāpies!, atbild ar izlēmīgu – nē! Politoloģijas studentiem būs ko analizēt autoritāro režīmu pastāvēšanas un krišanas jomā. Mūsu acu priekšā divi izlēmīgi vīri demonstrē, ka ir gatavi izliet asinis (gan savā zemē, gan ārpus tās), indēt, sēdināt cietumā, sist, spīdzināt, melot ar vienu banālu mērķi – palikt pie varas. Jo vara ir VISS, tai skaitā personīgā drošība un dzīvība. Vara ir VISS, ja pats esi tā darbojies, ka opozīcijas līderi ir pazuduši bez pēdām (Baltkrievija) vai nogalināti (Krievija). Kad kādu dienu lielnieku līderi iegāja kabinetā pie Staļina un teica, ka ir izlēmuši kādu ārkārtas komisiju izveidot, tad tautu tēvs un vadonis esot sarāvies un bikli vaicājis, kā vadībā? Jūsu, Josif Visarionovič! Nu re, mugura atkal taisna, bet varēja nebūt. Izlaidi varu no rokām? – Pats vainīgs! Ja sūtīji pakaļ citiem, tad arī tev pašam var atnākt pakaļ. Tāpēc abi mūsdienu izlēmīgie līderi ir pastiprinājuši represijas pret savu valstu iedzīvotājiem.


Lielais drošībnieku un policistu īpatsvars Krievijā ļauj “individuālas” represijas īstenot arvien “masveidīgākā” mērogā. Cieš vēl daži palikušie neatkarīgie mediji, korupcijas apkarotāji, un visi tie, kuriem vārda brīvība ir vērtība. Apkarot korupciju Krievijā nozīmē apkarot valsts reālo, faktisko varu. Tāpēc Alekseja Navaļnija Korupcijas apkarošanas fonds ir atzīts par anti-valstisku veidojumu, un visi, kas to atbalstīja par “pretvalstiskiem elementiem”. Aleksandrs Lukašenka ne tikai neatpaliek no “vecākā brāļa”, bet pat ir paraugs V. Putinam steka vicināšanā. 1. jūnijā baltkrievu pilsoniskais aktīvists Stepans Latipovs tiesas zālē mēģināja izdarīja pašnāvību. Viņš tika arestēts par aicinājumu cilvēkiem maskās uzrādīt dokumentus. U nas vse dokumenti v porjadke…


Fiziskas vai mentālas problēmas, tu saki?


Maskavā 1. jūnijā aizturēja politiķi Dmitriju Gudkovu, apsūdzot par krāpšanos un ekonomiska kaitējuma nodarīšanu. Nesen intervijā Dmitrija tēvs Genādijs Gudkovs teica, ka Putinam ir vai nu fiziskas vai mentālas problēmas. Ilgi nebija jāgaida, lai pret bijušā Valsts Domes deputāta dēlu tiktu uzsākta kriminālvajāšana. Galvenais iemesls drīzāk gan bija tuvojošās tā saucamā parlamenta vēlēšanas Krievijā. “Tā saucamā”, jo Valsts Domi par parlamentu nevar īsti nosaukt. Tika plānots, ka Dmitrijs Gudkovs būs partijas “Jabloko” kandidāts vienmandāta vēlēšanu apgabalā. Viņa tēvs Genādijs nesen vēstīja, ka ar Dmitriju esot runājuši cilvēki, kuri teikuši, lai neizvirza savu kandidatūru, citādi šo jautājumu “kārtošot majors”. D. Gudkovs nepaklausīja, un tagad redzam, ka “majors kārto”. Partijai “Jabloko” ir atļauts vairāk nekā citām opozīcijas partijām. Tomēr ne tik daudz, lai Krievijas demokrātiski domājošajā sabiedrības daļā labi zināmo Dmitriju Gudkovu pielaistu pie mikrofona Valsts domē, jo kā teica agrākais Domes spīkers no partijas “Vienotā Krievija” Boriss Grizlovs: Valsts dome nav vieta diskusijām… Pēc dēla aizturēšanas Genādijs Gudkovs teica, ka tādi jēdzieni kā likumība, morāle, tikumība, tiesa, kodekss, konstitūcija vairs Krievijā nepastāv.[1]


Putins sola sist zobus


Domāju, ka lielākā daļa lasītāju atceras, ka Vladimirs Putins politiskās karjeras sākumā solīja mērcēt (likvidēt) čečenus tualetē. Daļai auditorijas tas noteikti patika, – re, kāds stiprs, jauns un nedzer! Vēlāk gan izrādījās, ka močīt ir paredzēts ne tikai kaujiniekus, bet arī tos, kuriem ir drosme nostāties pret valsts izlaupīšanu un totālajiem, visu aptverošajiem meliem.


20. maijā projekta “Pobeda” orgkomitejā Vladimirs Putins teica, ka Krievija periodiski saskaras ar mēģinājumiem kaut ko no tās nokost, bet viņa dos pa zobiem, ja kas: "Visi vēlas kaut kur mums iekost vai kaut ko mums nokost. Bet viņiem ir jāzina, tie, kuri gatavojas to izdarīt, ka mēs visiem izsitīsim zobus, tai lai viņi nevarētu vairs iekost.” Kā nepieļaut kodienu? Putins atbild: “Un minētā ķīla ir mūsu bruņoto spēku attīstība.”[2] Putins arī atgādināja klātesošajiem, ka Krievija ir valsts ar lielāko teritoriju pasaulē. Iedzīvotāju skaits arī esot nozīmīgs. Nu re, ar ko var lielīties vadonis pēc 20 gadu valdīšanas – ar teritoriju, iedzīvotāju skaitu un bruņotajiem spēkiem. Ar to arī apsveicam!


Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu nesen nāca klajā ar paziņojumu par to, ka līdz 2021. gada beigām KF Aizsardzības ministrija izveidos Rietumu kara apgabalā aptuveni 20 jaunas kara daļas un vienības. Tā esot atbilde uz NATO dalībvalstu aktivitāti, kas izpaužas kā stratēģiskās aviācijas lidojumos un kara kuģu klātbūtnē pie Krievijas robežām. S. Šoigu pauda viedokli, ka septiņu gadu laikā ASV Gaisa spēku stratēģisko bumbvedēju lidojumu biežums Eiropā ir pieaudzis 14 reizes. Un kas tad notika pirms septiņiem gadiem? Ak jā, Krievija uzsāka agresiju pret brālīgo Ukrainu, bet to jau ministrs neminēja. Kremļa saimnieks & Co vispirms sastrādā nedarbus un tad ar gandarījumu komentē naidīgās NATO spietošanu ap Krieviju… Ielenktais cietoksnis “Krievija” gatavojas NATO uzbrukumam, kas gan netiek nemaz plānots, bet Krievijas tautai tas nav jāzina, citādi vēl izdomās, ka Putinu drīkst nomainīt. Spēles (kaujas) laikā taču nemaina treneri, zirgus uz pārbrauktuves arī nemaina utt. Vārdu sakot, Puškin eto naše – vsjo! Cereteli – vezde, a Putin – navsegda!


Rietumu frontē būs pārmaiņas?


Aleksandram Lukašenkam viss ir kārtībā. Ja nu vienīgi ir problēma – naudas nav. Nu vēl tāds sīkums, ka liela daļa tautas, izrādās, vadoni vairs nemīl. Nu, ja ieskatāmies uzmanīgāk, tad redzams, ka Lukašenka ir aizejošais, jeb klibā pīle, kā pie mums Rietumos saka. Lukašenka parādīja, ka ir izlēmīgāks par izlēmīgu, aizdzīdams “Ryanair” lidmašīnu ar iznīcinātāja palīdzību. No mums neviens neaizies, jo mums ir garas rokas! Reputācija Rietumos Lukašankam vairs neko nenozīmē, jo tur nekas nav izlabojams, nāksies draudzēties ar Nikolasu Maduro un Stīvenu Sigalu. Ar V. Putinu draudzības nav un nebūs, bet naudu ļoti vajag un drošības garantijas arī nepatraucēs. Tiekoties ar Krievijas prezidentu Maskavā, A. Lukašenka teica: “Draugu iepazīst bēdās.” Šī “draudzība” dārgi maksās, tikai ne jau pašam bijušajam Baltkrievijas prezidentam, bet gan baltkrievu tautai. Arī V. Putina piešķirtais pusotrs miljards maksās daudz. Cena – valsts suverenitāte, kas jau lielā mērā bija Maskavas rokās, bet tagad tiek nodota vēl vairāk.


A. Lukašenkam bija nepieciešams runāt ar V. Putinu gan par finanšu palīdzību, gan Baltkrievijas aviokompānijas “Belavia” reisiem uz Krieviju un okupēto Krimu. Ukrainas ārlietu ministra pirmā vietniece Emine Džaparova paziņoja, ka pret Baltkrieviju tiks īstenotas sankcijas, ja kaut viena baltkrievu aviokompānijas lidmašīna atradīsies virs okupētās Krimas teritorijas. A. Lukašenka bija izteicies, ka nepieciešamības gadījumā Krievijas spēki būs Baltkrievijā vienas diennakts laikā. Ak, kā šī retorika atšķiras no A. Lukašenkas paša teiktā vēl pirms gada, kad viņš vēl bija vienīgais Baltkrievijas suverenitātes garants… Lielāka Krievijas militārā klātbūtne derētu arī V. Putinam, bet ne iekšējo Baltkrievijas nemieru dēļ. Tam ir jānāk no ārpuses, no ļaunā NATO, tāpēc noderētu kāda provokācija uz Baltkrievijas un kādas no NATO dalībvalstu robežām. Bet ir problēma, NATO uz tādu neuzķersies.


Krievijas ārpolitikas īstenotāji V. Putina laikā parasti sākumā ir izmantojuši soft (maigos) līdzekļus, ja tie nenostrādā, tad talkā nāk hard power – stingrā jeb cietā vara, kas Gruziju un Ukrainu par draugiem neizveidoja, bet piesēja ar separātisma saiti. Reģionālais separātisms Baltkrievijā nav iespējams, tāpēc ja ņems, tad ņems visu uzreiz. Bet Baltkrievija jau nekur nav aizgājusi, Kremlī domā par to, kā padarīt aiziešanu neiespējamu. Maskava tur Minsku dzelzs apkampienos pagaidām maigi – uz delfīnu rotaļu fona. Baltieši aizgāja, citus vairs nelaidīs. Tikai tas jau vēl nenozīmē, ka noteikti spēs noturēt. V. Putins nesen teica, ka Padomju Savienība bija nekas cits kā vēsturiskā Krievija, tikai nosaukums cits. Arī ideoloģiskais saturs esot bijis cits, bet “ģeopolitiskajā nozīmē tā ir vēsturiskā Krievija”.


Baltkrievi, turieties!


Raksta oriģināls publicēts LA.lv https://www.la.lv/andis-kudors-bija-tads-gadijums

[1] «Зачистку семьи Гудковых осуществляют 120 сотрудников»: с чем связаны обыски у оппозиционеров, https://www.youtube.com/watch?v=_As16zXCWXs [2] Путин заявил, что Россия "зубы выбьет" всем, кто попробует что-то у нее "откусить", TASS, 20.05.2021., https://tass.ru/politika/11426317

181 views
bottom of page