top of page
  • Writer's pictureAndis Kudors

Krievijas diplomāti – narkodīleru lomā

Šī gada 1. oktobrī pētnieciskās žurnālistikas portāls “The Insider” publicēja Anastasijas Kiriļenko rakstu “Dīvaino lietu ministrija. Kā ĀM un specdienesti palīdz piegādāt Krievijai kokaīnu”.[1] Mans komentārs ir veidots pēc minētā raksta motīviem


Kā jau Anastasijas Kiriļenko raksta virsraksts vēstī, 2018. gada izmeklēšanā par narkotiku kravas nogādāšanu Krievijā no Argentīnas ir daudz dīvainību. Šoruden “Dosjē” centrs publicēja liela apjoma izpētes materiālu par kokaīna piegādi Krievijai caur vēstniecību Argentīnā. Ziņojumā tika apšaubīti oficiālos izmeklēšanas secinājumi, saskaņā ar kuriem Krievijas diplomāti un amatpersonas bija nevainīgas. Arī pētnieciskās žurnālistikas portāla “The Insider” veiktā izmeklēšana, kas izskatīja gan Argentīnas, gan Krievijas izmeklēšanas lietas materiālus, norāda uz to, ka Krievijas vēstnieks un citi augsta ranga diplomāti bija aktīvi narkotiku tirdzniecības organizētāji. Krievijas varas iestādes aktīvi iebilda pret atbildīgo personu sodīšanu, ignorēja pierādījumus un kavēja izmeklēšanu.

Oficiālā versija

Argentīnas iekšlietu ministre Patrīcija Bulriča 2018. gada 22. februārī sniedza preses konferenci, kurā sacīja, ka Argentīna kopā ar Krieviju ir pabeigusi izmeklēšanu par narkotiku noziedznieku grupējumu, kurš "kontrabandai izmantoja vai mēģināja izmantot Krievijas diplomātisko pastu". Bulriča norādīja, ka tika izņemti 389 kg kokaīna, un narkotiku cena ir 50 miljoni dolāru. Saskaņā ar oficiālo versiju, Krievijas vēstnieks Viktors Koronelli sazinājās ar Patrīciju Bulriču 2016. gada 13. decembra vēlā vakarā un ieradās uz sanāksmi trīs FSB virsnieku pavadībā. Krievijas vēstnieks paziņoja, ka viņam ir aizdomas, ka narkotikas atrodas vēstniecības telpās. Nakts vidū Argentīnas policija kaut kur dabūja 389 kg miltu, aizstāja atrasto kokaīnu un izveidoja koferu uzraudzību. Saskaņā ar to pašu oficiālo versiju Argentīnas policists, Ivans Blizņuks (dzimis Krievijā) mēģināja atgūt koferus. Otrais arestētais bija viņa līdzzinātājs Aleksandrs Čikalo, "Latīņamerikas mecenātu kluba" prezidents.


Drīz pēc šīs preses konferences Andrejs Kovaļčuks, kurš dzīvoja Vācijā, tika izdots Krievijai (viņu Bulriča nosauca par "piegādes organizatoru – K. kungu"). Nezināmu iemeslu dēļ 2019. gada novembra tiesas sēde Krievijā notika slēgtā režīmā. Kas tiesai bija slēpjams? Vienīgais arestētais Krievijas vēstniecības darbinieks bija Ali Abjanovs, kurš arī tiek tiesāts Krievijā. Krievijas puse apliecināja Argentīnai, ka Abjanovs tika atlaists no darba vēstniecībā jau 2016. gada 16. augustā. Kā viņš 2016. gada decembrī spēja pārsūtīt kravu uz skolu, kas atrodas blakus vēstniecībai (kā tas izriet no oficiālās versijas), nebūdams vairs vēstniecības darbinieks? Ir liela neskaidrība arī lietas hronoloģijā. Pārsteidzoši, ka saskaņā ar Argentīnas Federālās prokuratūras apsūdzības lietu, ziņojumu par aizdomīgiem koferiem "FSB narkotiku apkarošanas nodaļas vadītāja vietnieks S. Muravjovs" sastādīja jau 2016. gada oktobrī. Ja tā ir taisnība, tad nav skaidrs, kāpēc vēstnieks par atradumu ziņoja tikai pusotru mēnesi vēlāk. Vēl nav skaidrs, kāpēc netika apsūdzētas un izsludinātas meklēšanā visas noziegumā iesaistītās personas. No Argentīnas krimināllietas materiāliem izriet, ka lietā bija iesaistīts arī Konstantīns Loskutņikovs (kurš sevi dēvē par baronu fon Bosneru), kurš ir Berlīnes "Pareizticīgo patronu kluba" vadītājs. Izmeklēšana nelikās par viņu nezinis.

Seko čemodāniem un FSB lidmašīnai!

Pēc tam, kad tika izveidota uzraudzība pār čemodāniem, argentīnieši gaidīja gandrīz gadu, atbilstoši shēmai, saskaņā ar kuru Blizņuks un Kovaļčuks 2017. gadā mēģināja izvest narkotikas no vēstniecības. Shēma bija vienkārša: Ivans Blizņuks, būdams, cita starpā, Buenosairesas pilsētas Iekšlietu ministrijas Augstākā institūta pasniedzējs, organizēja Argentīnas policistu pieredzes apmaiņas braucienus uz konferencēm Krievijā. Šāda ceļojuma aizsegā viņš oficiālās delegācijas lidmašīnā gatavojās izvest koferus ar kokaīnu. Patiesībā Blizņuks šādus braucienus organizēja jau iepriekšējos gados, taču, vai tajos ir notikusi kontrabanda, oficiālā izmeklēšana neziņo.

Andrejs Kovaļčuks ar Blizņuka palīdzību, izmantojot diplomātisko pastu, plānoja nodrošināt "viņa personīgo koferu" piegādi ar oficiālo delegāciju lidmašīnām, kas dodas uz Krieviju. Saskaņā ar oficiālo izmeklēšanu, viņš to izdarīja, "maldinot Krievijas diplomātus". Šai sadaļai ir grūti noticēt, jo pārsūtot miljoniem vērtu kravu, ir jābūt 100% drošam, ka tā neskarta nonāks pie saņēmēja. Turklāt, rodas jautājums, vai tiešām Argentīna tik ļoti vēlas sūtīt policistus trenēties pāri okeānam uz Krieviju?


Atbilstoši Argentīnas policijas video, čemodāni ar miltiem diplomātiskajam pastam līdzīgā iepakojumā tika pārvadāti ar speciālo lidojumu vienības "Krievija" RA-96023 lidmašīnu (to parasti izmantoja bijušais FSB direktors Nikolajs Patruševs). Tajā pašā laikā “Interfax” avoti Drošības padomē nez kāpēc noliedza, ka Patruševa lidmašīna būtu piedalījusies operācijā… Šī konkrētā lidaparāta izvēle būtu patiešām mazliet dīvaina, ja runa būtu tikai par narkotiku apkarošanas operāciju. Patruševa lidmašīnas parādīšanās Argentīnā izskatās vēl dīvaināka, ja pieļaujam, ka Patruševs bija personīgi iesaistīts lietas nokārtošanā. Drošības padomes sekretāra lidmašīna bieži parādās tajās valstīs un tajā laikā, kad Kremlim ir nepieciešams ātri novērst kādu nopietnu skandālu. Piemēram, Patruševa lidmašīna parādījās Taizemē, kad tur tika arestēta Nastja "Ribka", kura draudēja nodot ASV informāciju par noklausītajām miljardiera Oļega Deripaskas un Krievijas politiķa Sergeja Prihodjko sarunām par Krievijas iejaukšanos prezidenta vēlēšanās ASV. Savukārt, Serbijā Patruševs parādījās tieši tajā brīdī, kad tur izcēlās skandāls ar arestētajiem Krievijas specdienestu pārstāvjiem, kuri mēģināja sarīkot apvērsumu Melnkalnē. Kad sākās izmeklēšana par notriekto Boeing MH17 virs Ukrainas, Patruševs lidoja uz Malaiziju. Tāpēc rodas jautājums, kas īsti notika Argentīnā – diplomātisks skandāls par narkotiku tirdzniecību ar Krievijas diplomātiskā dienesta atbalstu, vai īpaša operācija, kuras laikā drosmīgie Krievijas diplomāti izjauca kokaīna kontrabandas mēģinājumu?

“The Insider” un “Dosjē” centra versija


Uzreiz pēc pretrunām bagātā oficiālā stāsta izskanēšanas parādījās arī alternatīva versija – vēstniecībā kokaīnu neatklāja vēstniecības darbinieki, bet gan Argentīnas policija, kas bija izgaismojusi ilgstošu narkotiku tirdzniecības shēmu, kurā tika izmantots diplomātiskais pasts. Maskavai izdevās apslāpēt skandālu un padarīt par grēkāžiem zemākā ranga izpildītājus. Krievijas vēstniecības darbinieks Ali Abjanovs atzina, ka daudzus gadus, strādājot vēstniecībā, ir krāvis kontrabandas kravas. Lietas materiālos parādās Abjanova liecība, par to, ka viņš ir iesaiņojis Kovaļčuka koferus kā diplomātisko pastu jau 2012. un 2014. gadā. Pirmais šāds čemodāns tika pārvadāts caur Urugvaju ar kravas lidmašīnu, pārējie divi – ar militāro lidmašīnu uz Krieviju. Abjanovs apgalvo, ka domāja, ka tur ir "vīns, kafija un cepumi", bet to pašu viņš teica par pēdējiem divpadsmit Kovaļčuka koferiem, kurus viņš 2015. – 2016. gadā novietoja vēstniecības skolā. Abjanova vārdi par tranzītu caur Urugvaju ir īpaši svarīgi, jo pārtvertajā Čikalo un Blizņuka sarunā viņi apspriež, ka iepriekš kontrabanda notika caur Urugvaju, un brīnās, kāpēc vēlāk šis ceļš mainījās.


Izanalizējot visas sarunas, Argentīnas izmeklēšana secināja, ka visi kontrabandas dalībnieki lieliski zināja, ka viņi pārvadā kokaīnu, izmantojot vēstniecības kanālus. Koferos tika atklātas smakas novēršanas vielas, kuras bija atstājis Kovaļčuks. Nedz kafijai un cepumiem speciāli līdzekļi smaržas novēršanai nav nepieciešami. Krievijas Ārlietu ministrija sāka atspēkot jebkādus mājienus par diplomātiskā pasta izmantošanu, taču tikai vairoja aizdomas. Maskavā tika norādīts, ka pie diplomātiskā pasta kārtošanas tiekot tikai diplomāti. Tad jau sanāk, ka tiešām diplomāti arī bija iesaistīti…


Arī Argentīnas drošībnieku izteikumi met ēnu uz Krievijas diplomātiem. Viens no Argentīnas žandarmērijas izmeklētājiem paziņoja: “Vidēja līmeņa diplomātiskās amatpersonas, piemēram, Abjanovs un citi aizturētie, nevarēja veikt šāda mēroga operāciju. Runājot par 400 kg apjomu, ir acīmredzams, ka tā nebija pirmā reize, jo narkotiku tirgotāji neriskē nosūtīt pirmo šāda apjoma sūtījumu, ja nav pārliecības, ka tas sasniegs galamērķi. Turklāt šajā lietā netiek apsūdzēti citi ierēdņi, kuri noteikti bija iesaistīti, un tas ir tāpēc, ka viņi nebija parastie vēstniecības diplomāti. Vismaz viens no viņiem strādā SVR (Služba vņešņei razvedki)."[2]

Viss gāja kā pa sviestu, bet tad – “strīds ar vēstnieku”

2017. gada 11. oktobrī policists Blizņuks un viņa līdzzinātājs Aleksandrs Čikalo pa tālruni apspriež plānu, kā čemodānus pārvadāt ar diplomātisko bagāžu, un it kā nejauši piemin, ka pirms Kovaļčuks sastrīdējās ar vēstnieku, viņš jau regulāri veda svarīgo kravu ar diplomātisko pastu. "Strīds ar vēstnieku", acīmredzot, nemaz nebija strīds, bet gan operatīvās darbības sākums, kad vēstnieks Koronelli ar Argentīnu panāktās vienošanās ietvaros nodeva Blizņuku un Čikalo, jo bija vajadzīgi grēkāži.


Ja Krievijas diplomāti nebija iesaistīti narkotiku tranzītā, tad kāpēc hakeri no Krievijas IP adresēm uzbruka Argentīnas policijas serveriem dienā (2018. gada 21. maijā), kad tika pabeigta izmeklēšana un formulēta apsūdzība? Krievijas specdienesti, iespējams, vēlējās iepazīties ar dokumentu, kuru viņi nevarēja iegūt tieši (tas tiek nodots tikai tiesnesim). Ir grūti iedomāties, ka Krievijas varas iestādes būtu tik noraizējušās par apsūdzības saturu, ja viņu mērķis būtu tikai palīdzēt izmeklēšanai. Tajā dienā tika uzbrukt daudzām Argentīnas institūcijām, kas esot bijis dūmu aizsegs, jo īstais mērķis bija iegūt informāciju no konkrēta servera. Šādi hakeru uzbrukumi nav nekas jauns. Piemēram, GRU hakeri mēģināja piekļūt Šveices Radioloģiskās un ķīmiski bakterioloģiskās analīzes centram, kas analizēja “Novičok” paraugus pēc indēšanas Solsberi, kā arī citā gadījumā uzbruka serveriem, lai iegūtu izmeklēšanas dokumentus par virs Ukrainas notriekto Boeing MH17.

Nobeigums

Zīmīgi, ka 2016. gada 20. decembrī, tikai sešas dienas pēc tam, kad Krievijas vēstnieks Koronelli runāja ar Argentīnas Iekšlietu ministriju, Maskavā tika nogalināts Pjotrs Polšikovs, ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks, Krievijas Ārlietu ministrijas Latīņamerikas departamenta galvenais padomnieks. Krievijas Ārlietu ministrija aicināja nesaistīt slepkavību ar kokaīna skandālu un nosauca slepkavību par "nelaimes gadījumu”, kas nav saistīts ar mirušā oficiālajām darbībām". Bet, kad mediji ieguva informāciju, ka Poļšikovs ne tikai “nomira”, bet tika nogalināts ar šāvienu galvā, kļuva skaidrs, ka šo lietu nebūs iespējams norakstīt kā “negadījumu”.


Varētu šim visam sekot līdzi kā aizraujošam trillerim, tikai, ja aizmirstu, ka narkotiku lietošana ved cilvēkus peklē, un runa ir nevis vienkārši par bandītiem, bet diplomātiem, kuru sūtījumus muitas darbinieki nepārbauda. Kā liecina citi “Dosjē” centra un pētnieciskās žurnālistikas portāla “The Insider” pētījumi, mūsdienu Krievijas varas sistēma un to balstošies specdienesti ir komercializējušies un kriminalizējušies. Kas būs nākamais gadījums un nākamā vieta, kur piezemēsies Nikolaja Patruševa lidmašīna?

[1] Анастасия Кириленко, Министерство странных дел. Как МИД и спецслужбы помогают поставлять кокаин в Россию, The Insider, 1 октября 2020, https://theins.ru/korrupciya/235067 [2] Turpat .

346 views
bottom of page