top of page
  • Writer's pictureAndis Kudors

Krievijas slepkavas siro Eiropā

Updated: Apr 29, 2020

“Bellingcat”, “The Insider” un “Der Spiegel” izgaismo Krievijas specdienestu operācijas Ukrainā, Vācijā un citur.

Austrumeiropas politikas pētījumu centrs (APPC) 2015. gada 17. jūnijā sadarbībā ar Latvijas Republikas Ārlietu Ministriju un ASV vēstniecību Rīgā Kara muzejā rīkoja domnīcas Atlantic Council pētījuma “Slēpties acu priekšā: Putina karš Ukrainā” prezentāciju. Pētījumā tika izmantota salīdzinoši vienkārša un ļoti efektīva metode – ar ģeolokācijas palīdzību tika noteikta Krievijas kareivju dalība karā Ukrainā. Ja ar mobilo telefonu veicat uzņēmumus, saglabājas digitālā informācija par vietas koordinātēm, kur to esat veicis. Šādi tika piefiksēti konkrēti Krievijas kareivji, kuri veica uzņēmumus gan Krievijā, gan Ukrainā. Arguments – ih tam ņet (viņu tur nav) – vairs nestrādāja. Kremļa rupors “Pirmais Baltijas kanāls” toreiz izveidoja sižetu, kurā Atlantic Council darbu apzīmēja ar vārdiem “tā saucamais pētījums”.

Vai tad PBK drīkstēja rīkoties citādi? Ja notiek kas Kremlim netīkams (piemēram, tiek izgaismoti Vladimira Putina meli par to, ka Krievija nav karojošā puse Donbasā), tad tā saucamajiem medijiem ir steidzami jācenšas diskreditēt tie, kuri saka, ka karalis ir kails. Mani intervēja PBK pēc Atlantic Council prezentācijas un jautāja, kāpēc mēs uz diskusiju neaicinājām pretējā viedokļa paudējus. Vispirms jāpiezīmē, kā tā nebija apaļā galda diskusija, bet pētījuma prezentācija. Neatceros precīzi, ko toreiz teicu, bet tagad norādītu, ka mums nav nepieciešams uzklausīt kādu, kurš melo par to, ka “zaļie cilvēciņi” nav Krievijas kareivji. Līdzīgi, kā zinātniskā diskusijā par nacismu mēs neaicinātu tos, kuri saka, ka nacisms ir laba lieta. PBK ir sevi skaidri pozicionējis – Kremļa noziegumu izgaismošana viņiem nav tīkama.


Ražīgais aprīlis


Ģeolokācija un citas metodes ir palīdzējušas arī ”Bellingcat” (ASV pētnieki) un “The Insider” (Krievijas pētnieki), izgaismojot Kremļa noziegumus vienu pēc otra. Spilgtāk par spilgtu spīdēja materiāls par Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) virsniekiem, kuri veica uzbrukumu ar ķīmisko ieroci Skripaļiem Solsberi. Sekoja bijušā čečenu kaujinieka slepkavības Berlīnē izgaismošana. Pirms dažām dienām “Bellingcat” un “The Insider” nāca klajā ar jauniem atklājumiem par Krievijas dienestu darbību ārvalstīs. Šomēnes (aprīlī) Ukrainā tika arestēts Ukrainas Drošības dienesta (SBU) ģenerālis Valērijs Šaitanovs, kurš tika apsūdzēts par spiegošanu Krievijas labā. Ukraiņu drošībnieku savervēja Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) pulkvedis Igors Jegorovs. I. Jegorovs ir darbojies FSB nodaļā “Vimpel”, kas organizēja čečena Zelimhana Hangošvili slepkavību Berlīnē 2019. gada augustā. SBU norāda, ka ierakstītās sarunas izgaismo, ka I. Jegorovs un V. Šaitanovs mēģināja organizēt Kijevā dzīvojošā čečena Adama Osmajevs slepkavību. Ierakstā viņi piedāvā atlīdzību 200 000 ASV dolāru apmērā par slepkavību, vienlaikus apsolot viņam Krievijas virsnieka sertifikātu, kas viņam nodrošinātu pensiju.


“Elbruss” Ukrainā


Kā tika noskaidrots kopīgā “The Insider”, “Bellingcat” un “Der Spiegel” izmeklēšanā, Igors Jegorovs slēpās zem sakaru iesaukas "Elbrus", un kopā ar GRU virsniekiem Oļegu Ivaņņikovu un Nikolaju Tkačevu bija viens no galvenajiem Kremļa kuratoriem Donbasā iebrukuma laikā Ukrainā 2014. gadā. Viņš ir arī aizdomās turētais Malaizijas lidmašīnas MH17 notriekšanā. 2014. gada jūlija sākumā Maskavā lēma uz Ukrainas okupētajām teritorijām nosūtīt vairākus pieredzējušas militārpersonas, lai centralizēti kontrolētu situāciju un izbeigtu iekšējos konfliktus starp dažādām kaujinieku grupām. Tika izveidoti divi štābi, viens Krasnodonā (to vadīja ģenerālmajors Nikolajs Tkačevs un GRU virsnieks Vladimirs Ivaņņikovs), bet otru Luhanskā, kuru vadīja militārpersona ar iesauku "Elbruss", tātad Igors Jegorovs. “Elbruss” kaujas zonā ieradās tieši dienās, kad tur tika nogādāta iekārta “Buk”, no kuras tika notriekts MH17. [1]

“Elbruss” jeb Igors Jegorovs mīl ceļot, “The Insider” pētījumi parāda, ka viņš pēdējo piecu gadu laikā ceļo gandrīz katru mēnesi, ļoti bieži uz Vāciju. Viens no viņa lidojumiem uz Melnkalni notika tikai mēnesi pirms neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma, ko organizēja GRU. Pētnieki uzdod svarīgus jautājumus: Kāpēc I. Jegorovam tika ļauts vairāku gadu laikā brīvi pārvietoties Eiropā? Kā FSB pulkvedis divreiz ieguva četru gadu vīzu? Kāpēc pēc tam, kad viņš izrādījās aizdomās turamais Ukrainā kā slepkavības organizators, viņš mierīgi apmeklēja Vāciju 2020. gada februārī? [2] Labākajā gadījumā varam izdarīt pieņēmumu, ka Eiropas valstu dienesti novēroja “Elbrusa” ceļojumus un ieguva informāciju par viņa darba metodēm, cilvēkiem ar ko tikās u.tml.


Ricīna inde Prāgā


Pirms turpināt par notikumiem Ukrainā, iestarpināšu nelielu, bet zīmīgu gadījumu aprīlī. Aptuveni pirms trim nedēļām Čehijā ieradās persona no Krievijas ar diplomātisko pasi, nesot sev līdzi ricīna indi, lai saindētu Prāgas mēru un citu vietējo politiķi. Šī ziņa nāk no čehu medija “Respekt”, kurā norādīts, ka persona esot Krievijas specdienesta darbinieks. Tiek uzskatīts, ka inde bija paredzēta Prāgas mēram Zdenekam Gržibem un Prāgas rajona administrācijas vadītājam Ondrejam Kolaržam, kurš pieņēma lēmumu nojaukt padomju maršala Ivana Koņeva pieminekli Čehijas galvaspilsētā. Prāgas mērs parakstīja lēmumu pārdēvēt laukumu Krievijas vēstniecības priekšā par godu noslepkavotajam Borisam Ņemcovam. Saskaņā ar publikāciju, Čehijas došības dienesti zināja par viesa ierašanos un izturējās pret viņu kā pret potenciāli bīstamu personu. Pēc šī Krievijas pilsoņa ierašanās Prāgā policija sniedza aizsardzību abiem politiķiem. [3] Šis piemērs tikai atgādina par to, kas turpinās jau gadiem; neesam aizmirsuši par Aleksandru Ļitviņenko, kurš tika nogalināts Lielbritānijā ar radioaktīvas vielas palīdzību.

Kas notrieca MH17?


Šodien, 28. aprīlī “The Insider” un “Balingcat” pētnieki nāca klajā ar jaunu izgaismojošu materiālu par vienu no MH17 lidmašīnas notriekšanas izmeklēšanā figurējošo personu ar iesauku “Vladimirs Ivanovičs”, kurš tika identificēts kā FSB Robežsardzes dienesta vadītāja vietnieks pulkvedis Andrejs Burlaka. Tieši viņš kūrēja Krievijas smagas militārās tehnikas piegādāt kaujiniekiem, kuri karo Donbasā pret Ukrainas varu. Pašlaik viņš ir visaugstākā Krievijas amatpersona, kas atzīta par atbildētāju Boeing notriekšanā un civiliedzīvotāju nogalināšanā.

“Apvienotā izmeklēšanas grupa” (JIT), izmeklējot Boeing MH17 lietu, 2019. gada novembrī publicēja 23 telefonsarunas, kas tika pārtvertas traģēdijas priekšvakarā un kurās redzama FSB, GRU un Kremļa iesaistīšanās pakāpe notikumos Donbasā. JIT skaidroja, ka tieši pirms katastrofas dienas pastiprinājās kontakti starp t.s. Doņeckas Tautas republiku un Kremļa kuratoriem. Sarunas galvenokārt notika, izmantojot īpašus telefonus, ko nodrošināja FSB un kas nodrošināja sakaru šifrēšanas iespēju, taču biedri ne vienmēr izmantoja šifrēšanas iespēju. Pārtvertajās sarunās izskanēja FSB direktora Aleksandra Bortņikova un KF Aizsardzības ministra Sergeja Šoigu vārdi, skanēja Vladislava Surkova balss. Viens no personāžiem, kas kūrēja bruņojuma un tātad arī “Buk” piegādi bija “Vladimirs Ivanovičs”, kurš izrādījās virsnieks Andrejs Burlaka. [4]

Kā norāda “The Insider”, tieši katastrofas priekšvakarā, 2014. gada 16. jūlijā notika svarīga saruna, kurā Aleksandrs Borodai jautāja “Vladimiram Ivanovičam” “Vai mūsu helikopteri var strādāt Marinovkas apgabalā?” “Ivans Ivanovičs”, pirms atbildēja, lūdza “ieslēgt taustiņu” (tas ir šifrēšanu), pēc kura ierakstā bija dzirdams tikai troksnis. “Bellingcat” izpēte rāda, ka A. Burlaka 2014. gada 15. jūlijā lidoja no Maskavas uz Rostovu, un atgriezās Maskavā 18. jūlijā, dienu pēc Boeing notriekšanas.


Vai kāds vēl šaubās par oficiālās Krievijas lomu karā pret Ukrainu? Hibrīdkara īstenošana, kas neparedz atklāta kara pieteikšanu mūsdienu tehnoloģiju laikmetā nevar ilgi nodrošināt savas dalības slēpšanu. Agrāk vai vēlāk patiesība nāk gaismā. Jautājums paliek atklāts, vai un kad tiks tiesāti tie, kuri reāli ir vainīgi Nīderlandes, Malaizijas un citu valstu civiliedzīvotāju slepkavībā debesīs virs Donbasa?


Kas mums no tā?


Vai PBK arī šo “Bellingcat” un “The Insider” atklāto informāciju sauks par “tā saucamajiem” pētījumiem? Vai vispār veltīs sižetu tik svarīgai un skandalozai informācijai, kas satur līdz šim nepieredzētu Krievijas agresijas pret Ukrainu īstenošanas detalizāciju? Jautājumi ir retoriski. Atrodamies blakus autoritāram un agresīvam režīmam, kurš nav izvēlīgs darba metodēs. Krievijas specdienestu virsnieki karo Ukrainā, siro Vācijā, Melnkalnē un citur. NATO dalībvalstu drošības dienestiem ir aktīvi jāsadarbojas savā starpā un ar Ukrainu, lai laicīgi apmainītos ar informāciju. Citādi “Elbrusi” brīvi ceļo pāri robežām un dara briesmu lietas.


Drošība ir svarīga!

 

[1] Полковник ФСБ Егоров, организовывавший внесудебные казни чеченцев, оказался «Эльбрусом» из дела о сбитом «Боинге», The Insider, 24.04.2020., https://theins.ru/politika/215689

[2] Identifying FSB’s Elusive “Elbrus”: From MH17 To Assassinations In Europe, April 24, 2020, Bellingcat Investigation Team, https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2020/04/24/identifying-fsbs-elusive-elbrus-from-mh17-to-assassinations-in-europe un Полковник ФСБ Егоров, организовывавший внесудебные казни чеченцев, оказался «Эльбрусом» из дела о сбитом «Боинге», The Insider, 24.04.2020., https://theins.ru/politika/215689 [3] Юрий Князев, Сотрудник российской спецслужбы привез в Прагу яд для покушения на мэра — издание Respekt, The Insider, 27.04.2020. https://theins.ru/news/216299 [4] Переходит все границы. Ключевым фигурантом дела о сбитом «Боинге» оказался замглавы Погранслужбы ФСБ генерал Бурлака, The Insider, 28.04.2020., https://theins.ru/politika/216447

1,516 views
bottom of page