top of page
  • Writer's pictureAndis Kudors

Krievu spiegi – picas cienītāji

Nedomā! Ja domā, nesaki! Ja pateici, tad nepieraksti! Ja pierakstīji, tad neparaksties! Bet, ja parakstījies, tad nebrīnies!



Pateicoties Bellingcat, The Insider un Dosjē centra pētnieciskajiem žurnālistiem, Krievijas izlūkdienestu nedienas turpinās. 2024. gadā janvārī portāls The Insider publicēja rakstu par picu pasūtījumiem, kurus izdara FSB, SVR un GRU darbinieki, ignorējot savu dienestu noteikumus, kas liedz veikt piegādes pasūtījumu uz darba vietu.[1] Bet ko darīt, ja tik ļoti garšo pica?!

 

Daudz spiegu, daudz picu

 

Maskavā ir vairākas SVR (Služba vņešnei razvedki) piederošas ēkas, kurās tika izsniegti dzīvokļi ārējās izlūkošanas virsniekiem. Starp tām ir arī 2002. gadā celtā māja Viļņuskaja 17, kur 93% dzīvokļu nodoti SVR pārziņā. 2011. gada janvārī no minētās mājas 15. balkona izkrita SVR centrālā ofisa darbinieks, pulkvedis Genādijs Ambarnovs. Nav skaidrs, vai pats izkrita, vai viņam palīdzēja; katrā ziņā, ja strādā blakus gaļas mašīnai, tad pastāv risks, ka vari pats tur iekrist. Interneta aktīvisti ir ieskatījušies “Pizza Delivery” datubāzē un konstatējuši, ka SVR mājā dzīvo 65 picu cienītāji (pavisam tur dzīvo ap 660 cilvēku), daudzi no kuriem atrodas aktīvajā dienestā.  Pastāvīgo klientu vidū bija Andrejs Ļaškevičs, kurš kurjeram atklāja savus divus tālruņa numurus un ieejas kodu. Agrāk Ļaškevičs strādāja Indijā zem diplomātiskā piesega – viņš bija Krievijas vēstnieka padomnieks. Laškeviča galvenais darbs bija  krievu spiegu rezidentūras vadīšana Delī. Edienu pasūtījumu dati nonāca internetā, kur tos uzmeklēja tie, kuriem nav vienalga.


Starp citiem picu klientiem Viļņuskaja 17 namā ir konstatēti 12 bijušie darbinieki no SVR spiegu rezidentūrām Francijā, Vācijā,  Čehijā u.c. Daži tomēr slēpjas vairāk nekā citi, tā piemēram, picu ar šķiņķi un desām pasūtīja kāds īrnieks no dzīvokļa 8. stāvā, kurš ailē “klienta vārds” norādīja “rnouvyepkvksargavo7nea”. The Insider pārbaudīja viņa tālruņa numuru ceļu policijas datubāzē (kas ir pieejama internetā); dzīvokļa īpašnieks izrādījās “Ārlietu ministrijas darbinieks” Sergejs Butenko. Dzīvokli Nr. 45 līdz savai nāvei dzīvoja SVR pulkvedis Sergejs Rastorgujevs, kurš ir vairāk nekā simts populārzinātnisku darbu autors datorzinātņu, programmēšanas, kriptogrāfijas, pretvīrusu aizsardzības un informatīvā kara jomās. Viņa mācību līdzekļi joprojām tiek lietoti specializētajās augstskolās, kurās gatavo SVR, FSB un GRU virsniekus.

 

Ir vēl citi nami

 

Bez Vilņusskaja 17 ir vēl citi nami, kur picas pasūta Krievijas izlūki un pretizlūkošanas darbinieki. Akadēmiķa Anohina ielā 6, korpuss 5, dzīvokļus ir ieguvuši SVR Akadēmijas pasniedzēji, no kuriem 22 labprāt ēd pasūtīto picu. Savukārt, Profsojuznajā 91, kur dzīvo daudzi izlūkošanas ģenerāļi, 23 no viņiem neatsakās no siltas picas. Šajā namā dzīvokli dabūja arī bijušais VDK personāldaļas vadītājs Anatolijs Korendjasevs, kurš nozīmēja Vladimiru Putinu darbam Ļeņingradas Valsts universitātē pēc atgriešanās no Austrumvācijas.


Kopš 2002. gada FSB darbiniekiem ir aizliegts pasūtīt pārtiku un preces ar piegādi uz dienesta vietu. Tāpēc datu bāzē nav iespējams atrast izdarītus pasūtījums uz FSB centrālā biroja adresi Lubjankā. Tomēr ir konstatēti dienesta noteikumu pārkāpēji. Pieci drošības darbinieki pasūtīja picu ar peperoni  Vernadska prospektā – 12, kur atrodas FSB Nacionālais pretterorisma centrs un dažādi citi slepeni biroji, kas ir šifrēti kā slēgti pētniecības institūti. Visaktīvākie picu pasūtītāji izrādījās FSB Akadēmijas pasniedzēji un studenti Mičurinska prospektā 70. Zinātne un studijas prasa enerģiju, tāpēc nav brīnums, ka šajā adresē tika pieķerti 59 picu cienītāji.

 

Slepenāki par slepeniem ?


Militārajiem izlūkiem no GRU ir jāseko stingriem slepenības noteikumiem, tomēr, pat tur atradās pārkāpēji. Sevišķi daudz picas pasūtītāju izrādījās slepenajā Centrālajā pētniecības institūtā Nr. 18 (kara daļa Nr. 11135) Svobodnija prospektā. 34 virsnieki-inženieri brīvajā laikā no picu ēšanas nodarbojas ar GRU radioizlūkošanu un koordinē sakaru satelītu izmantošanu.  Papildus 18. Centrālajam pētniecības institūtam picu pasūtījumi nāk no GRU dzīvojamo ēku kompleksa Grizodubovaya ielā. Pasūtījumus ir izdarījusi gan GRU darbiniece Jeļena Maslova, gan Svetlana Pastušenko, kura agrāk dienēja kosmosa izlūkošanas militārajā vienībā Nr. 12556 (Solņečnogorska-7), gan citi. Itāļu virtuves cienītāji atradās arī FSO (Putina sargi) ēkā Novgorodskajas ielā, Iekšlietu ministrijas galvenajā birojā Žitnaja ielā un prezidenta administrācijā Staraja laukumā. Tiesa, arī prezidenta administrācijas darbiniekiem ir aizliegts pasūtīt ēdienu uz savu darba adresi, tāpēc Putina ierēdņi lūdz kurjerus vest picu pie netālu esošā Plevnas varoņu pieminekļa.

 

Nobeigumā

 

Uz Lielbritāniju aizbēgušais GRU virsnieks un vēlāk rakstnieks Viktors Suvorovs (Rezuns) rakstīja, ka padomju laikā nebija iespējams atrast sarakstus ar GRU darbiniekiem un ofisu adresēm. GRU virsniekus slēpa ne tikai ārvalstīs, bet arī Padomju Savienībā. Kā piemēru Rezuns minēja to, ka apmācāmos GRU darbiniekus Maskavā uz mācībām veda ar smago automašīnu, kuru rotāja uzraksts “Hļeb” (maize). Tomēr, laiki mainās, neuzmanīga tehnoloģiju lietošana var novest pie noslēpumu atklāšanas, bet speciālajiem dienestiem slepenība ir panākumu priekšnosacījums. Tas nozīmē, ka Krievijas dienesti piedzīvo grūtākus laikus nekā agrāk. The Insider ar savu darbu palīdz brīvajai pasaulei, kurai krievu spiegi un diversanti sagādā vienu vienīgu ļaunumu.

 


[1] Raksts tapis pēc analītiskā portāla The Insider publikācijas motīviem: Сергей Канев. «Пеперони заказывали? Так точно!» Как самые засекреченные сотрудники спецслужб вычисляются по базе для доставки пиццы. The Insider. 25 January 2024. https://theins.ru/obshestvo/268214

305 views0 comments
bottom of page