top of page
  • Writer's pictureAndis Kudors

Kriminālā Krievija: propagandists Solovjovs, FSB un slepkavības pasūtīšana

Updated: Mar 21, 2023

Bijušais FSB darbinieks dod mājienu, ka Vladimiru Solovjovu savervēja FSB pēc tam, kad viņš mēģināja pasūtīt kriminālās autoritātes slepkavību.


Vladimirs Putins ir bieži izteicies par 90. gadu bezpriģelu, no kura Krievija viņa vadībā ir izgājusi uz saulaino tāli un nu visi dzīvo laimīgi, ja nu tikai Ukrainas “nacisti” nedaudz šodien traucē… Patiesībā mūsdienu Krievijas t.s. elitē ir daudzi, kuri tajos trauksmainajos 90. gados bija zirgā, nevis grāvmalē. Tas attiecas gan uz pašu Putinu, gan uz viņa uzticamo cilvēku aprējēju – propagandistu Vladimiru Solovjovu, par kuru pirms pāris dienām analītiskais portāls The Insider nopublicēja interesantu materiālu: “Par slepkavību man piedāvāja 20 tūkstošus ASV dolāru – bijušais FSB darbinieks izstāstīja, kā Vladimirs Solovjovs mēģināja pasūtīt kriminālās autoritātes nogalināšanu”.[1] Šis raksts ir tapis pēc minētās publikācijas motīviem.


Visādi karaļi


Viens no Krievijas noziedzības karaļiem – Otari Kvantrišvili jeb Otariks (tā viņu dēvēja draugi) 90. gadu sākumā kopā ar dziedātāju Josifu Kobzonu nodibināja tiesību sargājošo institūciju atbalsta fondu “Vairogs un lira”. Skan spēcīgi. Otariks izveidoja arī partiju “Krievijas sportisti”, kurā bija olimpiskie čempioni, sambo cīkstoņi un bokseri. Viņam piederēja uzņēmumu akcijas vairākos lielpilsētu kazino, bankās, naftas transportēšanas firmās. Vārdu sakot, deviņdesmitie, kā jau deviņdesmitie…


Otari Kvantrišvili tika nošauts 1994. gada 5. aprīlī pie izejas no pirts. Valsts prezidents Boriss Jeļcins nosūtīja līdzjūtību nogalinātā vīrieša tuviniekiem, un bēru piemiņas pasākumā piedalījās toreizējais Maskavas mērs Jurijs Lužkovs, Nacionālā sporta fonda prezidents Šamils ​​Tarpiščevs, NTV īpašnieks Vladimirs Gusinskis, Valsts Domes deputāts un dziedātājs Josifs Kobzons, dziedātājs Aleksandrs Rozenbaums, kā arī sabiedrībā zināmi sportisti un mākslinieki.


Izmeklēšana buksēja


Izmeklēšanai sākotnēji nebija labu rezultātu. Tika pārbaudīti specvienību “Alfa” un “Vimpel” darbinieki, kuru darbību tajā laika izmeklēja par iesaisti citās pasūtījuma slepkavībās, kā arī Sanktpēterburgas čekisti, kuri nevēlējās, lai Otariks pārņemtu kontroli pār jūras ostu. Izmeklēšana pavirzījās uz priekšu tikai 12 gadus pēc Otarika slepkavības, kad sākās Medvedkovskas organizētās noziedzības grupējuma dalībnieku aresti. Tika atklāts, ka “likumīgā zagļa” slepkavību veica Aleksejs Šerstobitovs, saukts par “Ļoša Soldat”, kura kontā ir 12 pierādītas slepkavības un to mēģinājumi. Pratināšanas laikā Ļoša Soldat sacīja, ka rīkojums nāca no uzņēmēja Silvestra, ar kuru Otariks nespēja sadalīt biznesa intereses. Tiesas procesā Šerstobitovs paziņoja, ka par Kvantrišvili slepkavību viņam uzdāvināts trīsistabu dzīvoklis un septītā modeļa žigulis. Vai tiešām Silvestrs pavēlēja Ļošam nogalināt Kvantrišvili? Iespējams, bet tadā gadījumā viņš nebija vienīgais, kurš to centās darīt.


Un tad no Komo ezera iznirst Solovjovs


Sergejs Astašins ilgu laiku strādāja FSB, pēc tam par izmeklētāju prokuratūrā, un tad devās pensijā. Nesen viņš sazinājās ar The Insider redakciju un atklāja, ka Solovjovs 90. gados vērsās pie viņa ar lūgumu atrast slepkavu, lai nogalinātu Kvantrišvili. Astašins teica, ka esot izlēmis izstāstīt patiesību, jo viņu esot sakaitinājis Solovjova teiktais kādā TV raidījumā: “Es nodarbojos ar biznesu, nekad nevienam nemaksāju, un, ja mums uzbrauca, mēs ar puišiem paņēmām automātus.”


Astašins pavēstīja, ka ar Solovjovu iepazinās 1993. gada novembrī, kad bija uzaicināts pārbaudīt, vai Solovjova telpās nav noklausīšanās ierīču. Tās tika atrastas, un Solovjovs Astašinam samaksāja par darbu 200 ASV dolārus. Solovjovs esot bijis tērpies garā kašmira mētelī un viņa roku esot rotājis Šveices pulkstenis. Apskatot FSB darbinieka pulksteni, ko tas bija saņēmis kā balvu par darbu, Solovjovs esot teicis: “Eto dešovka!” Solovjovs kādā intervijā teica, ka televīzijā uzsācis darbu jau kā turīgs cilvēks. Viņam bija savas rūpnīcas Krievijā un Filipīnās, un viņš pārdeva diskotēku aprīkojumu vairākās valstīs. Vēl viņš esot tirgojis alkoholiskos dzērienus, riekstus. No Izraēlas esot vedis pārtiku un degvīnu tirdzniecībai Maskavā.


Ar noklausīšanās “žučoku” meklēšanu viss vēl nebeidzās. Astašina paziņa Kirils Raikovs lūdza tikties ar Solovjovu, kurš tiekoties parkā esot lūdzis Astašinu atrast šāvēju. Viņam esot uzbraucis Otariks Kvantrišvili. Solovjovs esot piedāvājis 10 000 ASV dolāru par slepkavību, bet Astašins teicis, ka par maz, un gala summa bija 20 000 ASV dolāru. Tomēr Astašins esot atteicies to darīt, turklāt esot uzrakstījis ziņojumu savai FSB skolas vadībai.


Solovjovs atkal ienirst ezerā un iznirst Rossija TV ekrānā


Solovjovs esot aizbraucis uz Izraēlu, ar viņu esot komunicējuši FSB darbinieki. No Izraēlas Solovjovs esot atgriezies “nekāds” un teicis Kirilam Raikovam, ka esot jāsavāc mantas un jābrauc projām. Bet pēc kāda laika Raikovs ieradās ciemos pie Astašina un teica, ka Vladimirs ir atgriezies Krievijā, viņam viss esot labi, un jaunās tirdzniecības partijas esot pieaugušas apjomā. Astašins uzskata, ka FSB bija simtprocentīga iespēja Solovjovu savervēt, un tikai idioti tādu iespēju varētu palaist garām. Solovjovu taču netiesāja par slepkavības pasūtīšanas mēģinājumu. Astašins uzskata, ka Solovjova karjera televīzijā ir bijusi tik veiksmīga tieši sadarbības ar FSB dēļ. Pēc Otarika spelkavības Astašins atkal aizgāja pie vadības un jautāja par agrāk ziņoto, bet esot saņēmis asu reakciju, sak’ atšujies un aizmirsti par to visu! Tā vairs nav tava darīšana.


Nobeigumā


The Insider aicināja propagandistu Solovjovu komentēt Astašina stāstu, tomēr TV zvaigzne nav atsaukusies. Vai bijušais FSB darbinieks Astašins pavēstīja visu patiesību? Vai viņa saērcinātība par Solovjova nesenajiem komentāriem televīzijā bija īstais un vienīgais iemesls, lai vērstos pie The Insider? Iespējams. Bet varbūt “bijušais” nav bijušais, un FSB sit Solovjovu? Varbūt redzam buldogu kautiņu zem (un virs) tepiķa? Laiks rādīs. Jebkurā gadījumā šis stāts atgādina mums, ka Krievija joprojām ir krimināla, kleptokrātiska, autoritāra agresorvalsts, kuras vadītāji ir skatāmi drīzāk kā bandīti, nevis politiķi. Hāga gaida Putinu un Co.


[1]Сергей Канев. “За убийство предлагал мне $20 тысяч” — экс-сотрудник ФСБ рассказал, как Владимир Соловьев пытался заказать криминального авторитета. 16 марта 2023. https://theins.ru/politika/260056

168 views
bottom of page