top of page
  • Writer's pictureAndis Kudors

Leģions šķērso Krievijas robežu

Krievijas cietokšņa drupināšana



Šorīt (12. marts) leģions “Krievijas brīvība” un “Sibīrijas bataljons” paziņoja, ka ir šķērsojuši Krievijas robežu. Leģiona Telegram kanālā ir publicēts video, kurā redzami karavīri un tanki, kas brauc pa ceļu tumsā. “Sibīrijas balatjona” Telegram kanālā teikts, ka “Krievijas Federācijas teritorijā notiek sīvas kaujas”. Ir publicēts arī apšaudes video, tomēr, iespējams droši noteikt, kur un kad abi video filmēti.


Krievijas “Brīvības leģiona” paziņojumā lasām: “Kā visi mūsu līdzpilsoņi, leģionā mēs sapņojam par Krieviju, kas ir atbrīvota no Putina diktatūras. Taču mēs ne tikai sapņojam, mēs pieliekam visas pūles, lai šie sapņi piepildītos. Mēs atņemsim režīmam savu zemi centimetru pa centimetram.” “Sibīrijas bataljons” aicina krievus nepiedalīties vēlēšanās, bet tā vietā cīnīties par pārmaiņām “ar ieročiem rokās”.[1]


Par uzbrukumu ziņo arī Krievijas puse. “WarGonzo” ziņo par uzbrukumu Belgorodas un Kurskas apgabaliem. Minētais Telegram blogs vēstīja, ka 12. martā plkstn. 3:00 50 cilvēku grupa virzījās no Harkivas apgabala virziena, mēģināja izlauzties cauri robežai. Tiek apgalvots, ka Krievijas robežsargi esot spējuši uzbrukumu atvairīt. Tas pats “WarGonzo” šorīt rakstīja, ka Kurskas apgabalā kaujas esot sākušās pulksten 8:00 no rīta pie Tjotkino ciema. Prokremliskais Telegram kanāls šodien pauda: “Ienaidnieks mēģināja izlauzties cauri robežai no trim pusēm. Viņu sagaidīja mūsu aizsargi ar bezkompromisa uguni, un tie aizripoja atpakaļ. Tomēr atsevišķi sadursmes un uguns kontakti turpinās līdz pat šim brīdim. Tiek ziņots, ka ievainoti civiliedzīvotāji. Tikai pirms ceturtdaļas stundas gaisa izlūkošana konstatēja, ka neonacisti vāc smago tehniku, lai veidotu kolonnas Vorožbas apgabalā - tas ir mazāk nekā 10 km no robežas ar Kurskas apgabalu.” Savukārt cits “zetpatriotu” kanāls “Archangel Spetsnaz Z” apgalvoja, ka Ukrainas spēkiem neesot izdevies ielauzties Belgorodas apgabala teritorijā, turklāt esot notriekti arī vairāki ukraiņu bezpilota lidaparāti.


Prokremlisko Telegram autoru skricelējumus aicinu lasīt ar skepsi, tomēr, tas, ka pat putinisti ziņo, ka kaujas vēl turpinās Krievijas teritorijā, ir ievērības cienīgs apstāklis.

 

Ne pirmo reizi (un ne pēdējo)

 

Šodienas uzbrukums protams nav pirmais krievu leģiona reids Krievijas teritorijā. 2023. gada pavasarī vairāki bruņoti grupējumi no Ukrainas ielauzās Belgorodas un Brjanskas apgabalos. Atbildību par šiem uzbrukumiem uzņēmās leģions “Krievijas brīvība” un “Krievijas brīvprātīgo korpuss”. Kā toreiz ziņoja Pleskavas apgabala gubernators Mihails Vederņikovs, sadursmēs esot gājuši bojā vismaz 14 Krievijas karavīri, bet vēl 10 tika sagūstīti.

2023. gada decembrī “Krievijas brīvības leģions” paziņoja par savu iesaistīšanos militārajā sadursmē un uzbrukumā Terebreno ciema rajonā Belgorodas apgabalā. Ziņojumā Telegram kanālā teikts, ka “Leģiona uzbrukuma grupas izpildīja visus uzticētos uzdevumus un veiksmīgi atgriezās Ukrainas teritorijā”. Turklāt Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas direktorāts toreiz ziņoja, ka uzbrukumu sarīkojuši “Kremļa režīma pretinieki”. GUR paziņoja, ka “apstiprina karadarbības faktu” netālu no Terebreno. Pēc viņa teiktā, uzbrukuma rezultātā tika iznīcināts Krievijas spēku atbalsta punkts.

 

Cik nu pagaidām var secināt

 

Leģiona “Krievijas brīvība” runasvīrs ar segvārdu Cēzars teica, ka ka reidi Krievijas teritorijā turpināsies, kamēr leģiona spēki pieaugs līdz apmēriem, kas ļautu uzbrukt Maskavai. Viņš teica, ka jau tūkstošiem pretendentu vēlas pievienoties vienībai. Leģionāri cer, ka viņiem pievienosies arvien jauni krievi, kuri nevēlas gaidīt, bet ir gatavi rīkoties. Pagaidām viņu skaits nav pietiekams. Lai arī šiem uzbrukumiem trūkst jaudas un mēroga, tie neliekas nemaz tik naivi, ja ņemam vērā, cik salīdzinoši viegli Jevgēņija Prigožina spēki paveica lielu attālumu dodoties Maskavas virzienā. Otrkārt, katrs Krievijas spēku atbalsta punkts, ko izdevies leģionam iznīcināt Krievijas iekšienē, vājina okupantu spēkus un mazina viņu uzbrukuma jaudu Ukrainā. Un treškārt, karā psiholoģiskajam faktoram ir liela nozīme. Krievijas iedzīvotāji nevar vairs būt droši savā zemē, Putins viņus nevar nosargāt.

 

 

 

[1] «Легион „Свобода России“» и «Сибирский батальон» заявили о переходе границы. Российские каналы сообщают о боях в Курской области. The Insider,  12 марта 2024 09:07, https://theins.ru/news/269878

 

257 views
bottom of page