top of page
  • Writer's pictureAndis Kudors

Navaļnijs pret Putinu jeb “Berlīnes pacients” pret “vectēvu bunkurā”

Aleksejs Navaļnijs, atgriežoties Krievijā, ir palielinājis savas politiskās akcijas nebijušā augstumā. Vladimirs Putins teica, ka viņa oponentam neesot politiskās programmas. Vai tā ir?

Vladimirs Putins un Aleksejs Navaļnijs ir apmainījušies ar laipnībām, veltīdami viens otram neglaimojošus vārdus. Navaļnijs nesen nosauca Vladimiru Putinu par “vectēvu bunkurā”, dodot mājienu, ka Putins baidās saslimt ar Covid-19 izraisītu slimību, un slēpjas pazemē. Putins ir gadiem ilgi centies izvairīties saukt politiķi Navaļniju par politiķi un pat par Navaļniju… Sarunā ar franču kolēģi Emanuelu Makronu viņš teica, ka Navaļņijs esot balamute, ka simulē slimības. Prezidenta runasvīrs Dmitrijs Peskovs ir centies neatpalikt no sava darba devēja un nosauca Navaļniju par “Berlīnes pacientu”, arī izvairoties minēt opozicionāru vārdā. Peskovs aizgāja tik tālu, ka tēloja muļķīti, uz žurnālista jautājumu par Navaļnija aizturēšanu, atbildot ar pretjautāumu – kur viņš ir aizturēts, Vācijā? Es neesmu “lietas kursā”. Krievijas komēdiju varonis, dzērājs un apsargs Borodačs arī parasti teica – “Ja ņevkurse!” Sauciet, kā gribat, ignorējiet, sakiet, ka viņš nevienam nav vajadzīgs, bet Alekseja Navaļnija vadītā “Korupcijas apkarošanas fonda” videostāstu par Dmitriju Medvedevu “On vam ņedimon!” “Youtube” pltaformā ir noskatījušies jau trīsdesmit septiņi milnoji skatītāju. Varam prognozēt, ka pirms dažām dienām izplatītais stāsts par Vladimira Putina pili, sasniegs jaunu rekordu. Vai Putins ar savu rīcību radīja zvaigzni – Navaļniju, vai zvaigne, tomēr, spīdēja jau pati?


Ir tāda profesija Krievijā – nogalināt līdzpilsoņus


Krievijas opozīcijas politiķi, Borisa Ņemcova līdzgaitnieku Vladimiru Karamurzu indēja divas reizes. Vienā no tām ārsti deva 5% iespējamību, ka viņš izdzīvos, tomēr, izdzīvoja. Ir vēl citi cilvēki, kuri ir miruši aizdomīgos apstākļos, piemēram divi Krievijas Antidopinga aģentūras pārstāvji mira ar vienas nedēļas laika atšķirību. Tas notika neilgi pēc informācijas noplūdes no Krievijas Antidopinga aģentūras par Krievijas dopinga lietošanas masveidīgo un sistēmisko raksturu. Nesen izplatītajā “Bellingcat” un “The Insider” pētījumā par FSB atbildību Navaļnija slepkavības mēģinājumā, liela loma ir bulgāru izcelsmes pētniekam Hristo Grozevam (Christo Grozev), kurš saka, ka tie FSB aģenti, kuru darbību viņš un “Belligcat” izpētīja, neceļoja uz ārvalstīm ne ar saviem, ne piesegdokumentiem. No tā “Bellingcat” pētnieks secina, ka FSB ārstu un ķīmiķu nodaļa strādā tikai Krievijas iekšienē. Ir tāds darbs Krievijā – nogalināt līdzpilsoņus. Grozevs norāda, ka atbilstoši viņa izpētei, GRU (GIP, Galvenā izlūkošanas pārvalde) ir vidēji viens nogalināšanas mērķis ārvalstīs gadā, kamēr FSB (VDD, Valsts drošības dienests) tādi ir seši-septiņi.[1] Te gan jāpiebilst, ka tas pagaidām ir Grozeva minējums, atbilstoši viņa pētījumiem, nevis pierādīts fakts. Parasti, Kremļa noziegumi tiek slēpti, izplatot daudz maldinošu versiju, lai radītu mulsumu auditorijā un apgrūtinātu patiesības noskaidrošanu. Šoreiz Putins praktiski atzīst FSB atbildību uzbrukumā Navaļnijam, jo kurš noticēs, ka ārsti un ķīmiķi veic ārējo novērošanu un pēc tam hobija pēc mazgā opozicionāra apakšveļu?


Dzīvojamā māja ar skatu uz jūru


Ja FSB izpētīja Alekseja Navaļnija veļu, tad opozicionārs Navaļnijs izgaismoja ne tikai korupciju Krievijā, bet iegāja tur, kur nekādi nedrīkst ieiet – Putina guļamistabā. Tas nenotika burtiskā nozīmē, bet ar Putina grandiozās pils celtniecības projekta un mēbeļu iepirkumu izpēti, kuras rezultātā tika izveidota vēl nepabeigtās pils trīs dimensiju datorgrafika. Celtne, vai pareizāk ēku komplekss ir iespaidīgs. Tajā ietilpst arī pazemes hokeja arēna piecstāvu mājas augstumā jeb šoreiz – dziļumā. No pils jūras virzienā ir izbūvēts tunelis, teritorijā ir helikopteru laukums un jūras piestātne. Ir izbūvēts gājēju tilts pāri aizai, kuras otrā pusē ir “tējas namiņš” – liela celtne, kas ir reizē viesu nams. Netālu no kompleksa ir arī vīnogu audzēšanas lauki un milzīga vīna darītava, kuras tualetēs ir podu tīrāmās birstes Krievijas pensionāra gada pensijas cenā. Kaut ko tādu var atļauties kāds no visbagātākajiem cilvēkiem pasaulē. Izgaismotā naudas pārskaitījumu shēma parāda, ka Putina pils celtniecība tiek finansēta koruptīvu shēmu ietvaros. Savā jaunākajā videomateriālā Navaļnijs saka, ka padomju virsnieks esot kļuvis par neprāti, kurš ir “apsēsts ar naudu un greznumu. Nevis vienkārši apsēsts, bet gatavs graut valsti savu zelta lāžu dēļ.”[2] Rezumējot vēstījumu par korupciju un valsts nozagšanu Krievijā Navaļnijs citē Ļevu Tolstoju: “Savākušies ļaundari, kuri ir aplaupījuši tautu, savākuši kareivjus, tiesnešus, lai tie sargātu viņu orģiju, un uzdzīvo.” Opozīcijas politiķis norāda, ka paši zagļi neies prom no varas, tie zags un zags. Turklāt nevis valsti apzog, bet pati valsts sistēma kalpo, lai izredzētie zagtu.


Vai Navaļnijam ir politiskā programma?


Vladimirs Putins teica, ka Navaļnijs izmanto triku, proti, izaicina augstāk stāvošo, lai tā mākslīgi iegūtu tādu pašu statusu. Tāda metode, protams, pastāv. Ja tevi nepazīst, tad atrodi pūlī vispazīstamāko personu un iemet cimdu sejā. Par tevi uzzinās visi, kuri pazīst tavu konkurentu. Ir svarīgi ņemt vērā, ka šāda akcija dos tikai īstermiņa ieguvumu, ja izaicinātājs nav cieņas un uzmanības vērts. Ja tas ir tikai skaļš huligāns, tad par viņu ātri aizmirsīs. Kuru katru jau FSB nemēģina nogalināt, un par Navaļniju neaizmirst, jo viņa vadītā “Korupcijas apkarošanas fonda” augstas kvalitātes pētnieciskās žurnālistikas darbi ir sasnieguši plašu auditoriju Krievijā un aiz tās robežām. Putins lielajā preses konferencē pārmeta Navalnijam, ka viņam neesot politiskās programmas Krievijas iedzīvotāju dzīves uzlabošanai. Pirmkārt, kāda programma, Vladimir Vladimorvič, ja Jūs jau sen ar Vladislava Surkova starpniecību tā sakārtojāt Krievijas iekšpolitiku, ka neviena partija bez Jūsu ziņas nevar tikt ievēlēta parlamentā? Valstīs, kur konvencionālas politiskās metodes nestrādā, cilvēki meklē dažādas iespējas, ka sašūpot autoritāru režīmu. Otrkārt, Navaļnija vadītajai politiskajai partijai “Nākotnes Krievija” jau vairākas reizes ir atteikts tikt reģistrētai. Treškārt, programma[3] ir, ar to var iepazīties vietnē 2018.navalny.com.


Aleksejs Navaļņijs nesen sniedza interviju ekonomistam Sergejam Gurijevam, kurā atbildēja uz jautājumiem par Navaļnija skatījumu un nepieciešamajām reformām Krievijā. Intervijā politiķis izcēla “Nākotnes Krievijas” prioritātes, nonākot pie varas: 1) politieslodzīto atbrīvošana; 2) efektīva korupcijas apkarošana; 3) tiesu sistēmas refomēšana. Trešo uzdevumu Navaļnijs intervijā izcēla kā galveno no pirmajiem darbiem. Viena no konkrētām lietām, kas, atbilstoši Navaļnija teiktajam būtu jāmaina, ir izskatāmo lietu sadale starp tiesnešiem. Pašlaik tiesas priekšsēdētājs izmanto skatāmās lietas, lai sodītu nepaklausīgos tiesnešus un apbalvotu paklausīgos. Tiesnešu algas esot jāceļ, un tiesnešu atlasei jānotiek iesaistot akadēmisko vidi, panākot, ka tiesnesis ir cienījamākais cilvēks pilsētā. Navaļnijs skaidro, ka pašlaik Krievijas tiesiskums strādā sekojoši: kad nonāc pie varas, tad sasēdini iepriekšējos valdītājus, paturot prātā, ka tevi pašu arī iesēdinās, kad zaudēsi varu. Tāpēc secinājums ir viens – nekad nezaudē varu! 90. gadu reformas nedeva tos augļus, kas bija cerēti, jo likuma vara nedarbojās. Kā ceturto prioritāro uzdevumu, Navaļņijs izceļ uzņēmējdarbības deregulāciju. Navaļnijs skaidrija, ka viņš strādās pie tā, lai Krievijā izveidot uzņēmumu un uzsākt uzņēmējdarbību būtu vieglāk nekā Gruzijā un Singapūrā. Ieskatam – Singapūra “Easy of Doing Business Rank” ieņem augsto otro vietu, Gruzija septīto, bet Krievija – divdesmit astoto vietu.[4] Vēl viens jautājums, ko gatavojas risināt politiķis Navaļnijs ir mediju neatkarība un monopolu nepieļaušana Krievijas informācijas telpā. Debatēs ar Anatoliju Čubaisu Navaļnijs teica, ka neatbalsta valsts kapitālismu un vēlas redzēt plaukstošu privāto iniciatīvu.


Navaļnijs aicina atmest kvazimonarhiju, kāda de facto pastāvot Krievijā pašlaik, un izveidot parlamentāru republiku. Nav iespējams vadīt efektīvi tik lielu valsti no viena kabineta. Viņš aicina sekot teritorijas ziņā līdzīgām valstīm – Kanādai un Austrālijai, kurās pastāv arī lielas atšķirības tautu kultūru un valodu lietošanas ziņā. Federatīva uzbūve ne tikai uz papīra, bet arī praksē, ir tas, kas var padarīt valsts pārvaldi efektīvu. Putina atbalstītāji ik palaikam pamato centralizēto valsts pārvaldi un Putina “varas vertikāli” kā līdzekli pret separātismu Krievijā. 90. gados tiešam bija centrbēdzes kustība novērojama, turklāt ne tikai Ziemeļkaukāzā, bet arī Sibīrijā, Tālajos austrumos un Tatarstānā. Navaļnijs uzskata, ka separātisma ir novēršams, piešķirot vairāk varas un atbildības pilsētām, nevis reģioniem.


Navaļnija personība un pārliecība


Kādi ir Alekseja Navaļnija uzskati politisko ideoloģiju gaismā? 2011. gadā Navaļnijs sevi uzskatīja par demokrātisko nacionālistu. Uz jautājumu – par ko jūs sevi uzskatāt, par liberāli, nacionālistu, sociālistu? – Navaļnijs atbildēja – par atbildīgu Krievijas Federācijas pilsoni! Nepārstāstīšu te visu Alekseja Navaļņija CV, tikai atgādināšu, viens no satraukuma iemesliem liberāli noskaņoto Krievijas pilsoņu vidū, ir Navaļnija nacionālistiskie uzskati. Vēl cits jautājums – koķetēšana ar kreisajām politikas idejām. 2007. gadā Navaļniju izslēdza no kreisi liberālas partijas “Jabloko”, pamatojot to ar Navaļnija nacionālismu, Aleksejs gan norādīja, ka tas esot noticis, jo viņš esot aicinājis atkāpties no amata partijas vadītāju Grigoriju Javlinski. Zīmīgi, ka padomju sistēmas apoloģēts Aleksandrs Prohanovs uz jautājumu, ko viņš domā par Navaļniju, teica, ka Navaļnijs ir cīnītājs, cīņa paredz, ka ir arī traumas. Tātad, kritika neizskanēja. Savukārt, komiķis Maksims Galkins nav bijis apmierināts ar to, ka Navaļnijs vienkārši vajā bagātos.


Navalņijs savulaik piedalījās “Krievu maršā” un īstenojis akciju ar saukli “Pietiek barot Kaukāzu!” Debatēs ar Igoru Strelkovu (Girkinu) viņš teica, ka Krievijas parlamentā ir jābūt iespējai būt arī Strelkovam. Kā reaģētu Ukraina, ja kaut kas tāds praksē notiktu? Arī Navaļnija pozīcija Krimas atdošanas jautājumā nevar patikt ukraiņiem. Savulaik Navaļnijs aicināja krievus, ukraiņus un baltkrievus uz ciešāku integrāciju. Te gan jāpiebilst, ka pēdējo gadu laikā Navaļnija retorika ir mainījusies, un viņš mērķtiecīgi sācis strādāt, lai uzrunātu plašāku auditoriju savā valstī, tai skaitā, tēmējot uz aptuveni divdesmit pieciem miljoniem valsts iedzīvotāju, kuri dzīvo zem nabadzības sliekšņa.


Neskatoties uz lielo laiku, kas pagājis kopš PSRS sabrukuma, Krievijā ir salīdzinoši daudz cilvēku, kuri balso par “Komunistisko partiju”. Lielo pilsētu liberāļiem nav viegli uzrunāt šo auditoriju. Arī nacionālistski noskaņotie t.s. “Liberāldemokrātiskās partijas” vēlētāji, varētu Navaļnijā saskatīt ko savām interesēm atbilstošu. Krievijas nacionālisti gan atšķiras no Eiropas kolēģiem, jo bieži vien sapņos redz Impērijas atjaunošanu. Līdzšinējās sabiedriskās domas (pirms indēšanas un nesenā aresta) rādīja, ka Navaļnijam valstī nav liela atbalsta, viņam uzticējās aptuveni tik pat Krievijas pilsoņu, cik komunistu līderim Genādijam Zjuganovam. Situācija visdrīzāk būs mainījusies neseno notikumu gaismā.


Atņemt un sadalīt


Navaļnijs saka, ka nevajag pārskatīt visus privatizāciju, bet tikai dažus tās elementus. Viņš skaidro, ka ķīlu izsolēs 90. gados tika nozagti lielie uzņēmumi, jo cenas, par kurām tie tika iegādāti, nebija atbilstošas realitātei. Tāpēc tagad esot jāievieš nodoklis, tiem, kuri ir piedalījušies 90. gados šajās izsolēs un kļuvuši bagāti. Šis varētu patikt komunistiski noskaņotajiem Krievijas iedzīvotājiem, jo runa ir par atņemšanu un sadalīšanu. Intervijā Gurijevam Navaļnijs skaidro, ka, piemēram, kādam bagātniekam no žurnāla “Forbes” saraksta, kuram pieder septiņpadsmit miljardu ASV dolāru, pēc nodokļa nomaksas paliks deviņi miljardi…


Krievijas opozīcijas (īstās, nevis sistēmiskās) pārstāvji atbalsta Alekseju Navaļniju kā ledlauzi, aiz kura gatavi peldēt brīvības ūdeņos. Kad politiķim Dmitrijam Gudkovam jautāja, vai viņš balsos nākotnē par Navaļniju kā Krievijas prezidentu, tad Kremļa politiku kritizējošais politiķis teica, ka brīvās vēlēšanās būs plašāka izvēle, ne tikai Navaļnijs. Esmu piedalījies dažādos Krievijas opozicionāru pasākumos, tai skaitā tajos, kas tiek rīkoti Lietuvā. Vienā no tiem bija skaidri redzamas daļas opozicionāru bažas, par to, ka Navaļnijs varētu valdīt autoritārā stilā. Kad nesenā intervijā Mihailam Hodorkovskim žurnālists vaicāja, vai Navaļnijs esot līdzīgs Jeļcinam, tad Hodorkovskis teica, ka tieši par to viņš raizējoties, ka ir.


Noslēgumā


Īsti nevaru piekrist, ka Putins ar savu rīcību ir radījis Navaļniju – superzvaigzni. Kuru katru Krievijas Valsts drošības dienests (VDD) neindē, tiem ir jābūt “cilvēkiem ar vārdu”. Savu politisko svaru Navaļnijs ir sakrājis veidojot tādus Krievijas politiķu un amatpersonu korupciju izgaismojošus videomateriālus, kādus līdz viņam neviens nav spējis. Ar savu darbu viņš izpelnījās publisku nopēlumu un izaicināšanu uz dueli no Nacionālās gvardes komandiera Viktora Zolotova, kurš solījās pagatavot no politiķa “sulīgu karbonādi.” Savulaik Navaļnijs nosauca t.s. Krievijas varas partiju “Vienotā Krievija” par “blēžu un zagļu partiju”; Putinu balstītā partija joprojām nav tikusi vaļā no šīs neglaimojošas iesaukas. Tāpēc, drīzāk, jau Navaļnijs pats ir kaldinājis savu atpazīstamību un nozīmīgumu Krievijā.

Putinam nebija citas iespējas, kā nepieļaut ovācijām pilnu sagaidīšanu Vnukovas lidostā Maskavā. Šāda rīcība ir skaidrojama ar psiholoģijas atziņu, ka ja simts cilvēku aplaudē vienai personai, tad desmit tūkstoši, kuri skatās uz to televīzijas ekrānā, padomā, ka kaut kas jau tur ir, ja aplaudē… Putins nevēlas, ka aplaudē citam, jo kāpēc tad viņš tā centās un pārņēma lielo televīzijas kanālu kontroli jau pirmajā prezidenta pilnvaru termiņā? Putinam, sagaidot Navaļniju Krievijā, bija jāizvēlas starp sliktu un vēl sliktāku scenāriju. Kaut vai uz brīdi, bet Navaļnijam izdevās panākt, ka viņš rīkojas, bet Putins reaģē. Opozicionāra atgriešanās un gatavība iet cietumā, sacenšoties ar Putinu, pacēla viņa akcijas tik augstu, kā vēl nekad. Vienīgais, ka apcietinājums nedrīkst būt par ilgu.


Sestdien, 23. janvārī ielās izies Navaļnija atbalstītāji. Redzēsim, cik liels skaits ir gatavi riskēt saņemt sitienus ar stekiem un tikt aizturētiem, par sava viedokļa paušanu. Policijas un Nacionālā gvardes vīri necik nebūs samulsuši, līdzīgi kā nemulsa Lukašenkas kaujinieki.



[1] Христо Грозев - ПУТИН УБИЛ СЛИШКОМ МНОГО ЛЮДЕЙ! https://www.youtube.com/watch?v=zjJsKYspjOo [2] Дворец для Путина. История самой большой взятки, Youtube, https://www.youtube.com/watch?v=ipAnwilMncI [3] Программа Алексея Навального, 2018., https://2018.navalny.com/platform/ [4] The World Bank, Ease of Doing Business Rank, Measuring Business Regulations, 2020, https://www.doingbusiness.org/en/rankings

359 views
bottom of page