top of page
  • Writer's pictureAndis Kudors

Sodoma un Gomora Kremļa aizkulisēs

Nesen Aļesja Bacmana intervēja bijušo Kremļa polittehnologu un sabiedrisko attiecību speciālistu Rostislavu Murzagulovu, kurš vēstīja, ka Vladimira Putina administrācijas koridoros staigā prostitūtas un darbinieki lieto kokaīnu. Uz Aļesjas jautājumu: “Paklau, Jūsos klausoties, rodas priekšstats, ka tā ir Sodomoma un Gomora?” – Murzagulovs atbildēja apstiprinoši: “Tā ir Sodoma un Gomora patiesībā.”[1]


Bijušie runā


Polittehnologs Rostislavs Murzagulovs 2021. gadā pameta Krieviju un ir nosodījis Krievijas karu pret Ukrainu. Krievijas Tieslietu ministrija ir iekļāvusi Murzagulovu ārvalstu aģentu reģistrā, un lai par maz neliktos, Maskavas tiesa ir piespriedusi viņam sodu “par Krievijas armijas diskreditāciju”. To varētu saukt par godīga Krievijas pilsoņa komplektu. Tomēr Aleksejs Navaļnijs un viņa kolēģi asi kritizē Murzagulovu par agrākajiem grēkiem. Kremļa “pijarščiks” arī pats atzīst, ka ir stiprinājis Kremļa režīmu, cita starpā palīdzot arī Dmitrijam Medvedevam. Bet tagad agrākos darba devējus viņš sauc par zagļu un slepkavu bandu. No vienas puses, “bijušo” atklāsmes vienmēr ir jāvērtē ar zināmu piesardzību un veselīgu skepsi, no otras – ir vērtīgi ieskatīties aiz liekulīgās Krievijas “elites” fasādes skaistajiem mālējumiem. Šādas detaļas atgādina kārtējo reizi to, ka stāsts par “konservatīvo”, “garīgo” Krieviju, kuras vara tik ļoti rūpējas par tradiconālajām vērtībām, ir tikai dezinformācijas milgla, kas sedz nepatīkamo patiesību par morālo degradāciju Krievijas varas gaiteņos.


“Rešala” – Putins


Aļesja Bacmana joka pēc pajautāja, vai uz Kremli naudu ved ar kravas mašīnām. Uz ko Murzagulovs atbildēja – jā! Un izsāstīja gadījumu, kad pa logu redzējis, kā neliels kravas auto tiešām Kremļa pagalmā atveda naudu, kas bija iepakota melnos maisos... Tas esot bijusi nodeva no Alfa bankas. Toreiz prezidenta administrācijas vadītāja pirmais vietnieks bija Vladislavs Surkovs, kurš esot ne tikai dusmās metis darbiniekiem ar pelnu trauku, bet arī dalījis viņiem naudu. Pavisam prezidenta administrācijā strādā ap 3000 cilvēku, lielajiem priekšniekiem tiek vairāk nekā mazajiem. Murzagulovs skaidro, ka kukuļu apmērs Kremļa korupcijas shēmās ir atkarīgs no tā, cik augstu persona stāv reālās varas hierarhijā, tāpēc galvenais korumpants ir pats Putins. Murzagulovs pieļauj, ka Putins varētu būt visbagātākais cilvēks pasaulē.


Atcerējos kādu bērnībā lasītu pasaku, kuras varonis nonāca uz vientuļas salas, kura bija veidota no zelta, pērlēm un dārgakmeņiem, bet ak vai! – naudu nebija, kur tērēt… Cik daudz no visa Putins var iztērēt, sēžot bunkurā? Murzagulovs skaidro, ka zagšana notiek visos naudas sadales stāvos. Ja augšā ņem Putins, tad arī zemāk daudzi (vai visi) nosmeļ sev, tāpēc līdz ceļu būvei un gazifikācijai aiziet maz līdzekļu. Lai finanses plūstu uz kādu noteiktu reģionu, tad arī tam ir jādod otkats maskaviešiem. Un tā tālāk, pa trepīti uz leju. Gubernators lemj, kā nauda tiks izlietota, kuri uzņēmēji tiks pie pasūtījumiem. Tad uzņēmējs saņem “mājas uzdevumu” – ir jāatnes skaidra nauda, vai kā citādi jāatmaksā labajam vietvaldim. Nav jau tā, ka Latvijā nebūtu korupcijas, bet Krievijas režīmu var saukt ne tikai par fašistisku un nacistisku, bet arī kleptokrātisku.


Kautiņi, alkohols un kokaīns aiz Kremļa mūriem


Murzagulovs skaidro, ka 1999. gadā, kad viņš pirmo reizi iegājis Kremlī, tur esot bijs daudz inteliģentu cilvēku, savukārt, pēdējos gados esot sanākuši “šariki iz pomoiki”. Amatos nonākuši nejauši cilvēki, kuru lēmumi ir visai īpatnēji. Murzagulovs stāsta, ka Kremlī notiekot gan psiholoģiska rīvēšanas, gan reāli kautiņi, pārsvarā dzērumā. Vienotības un sirsnīgas draudzības adminsitrācijas darbinieku vidū neesot, tāpāt kā mīlestības pret Krieviju. Esot tikai vēlme sildīties pie varas ugunskura un mīlestība pret naudas zīmēm. Arī reģionālās varas neatpaliek. Murzagulovs vēstīja, ka gubernators, kurš darbā dienas pusdienlaikā izdzer šņabja pudeli, ir tipisks gubernators, jo viņam kaut kā esot stress jāaizlej. Putinam, atšķirībā no citiem, nav jādzer; viņš esot apreibis no varas. Putins tiešām uzskatot sevi par pasaules varenāko politiķi, kuram var līdzināties tikai tādas vēsturiskās personības, kā Mahatma Gandi.


Kremlī vairāki priekšnieki esot izremontējuši sev kabinetus par savu naudu, kas koruptīvi iegūta. Lai smuki būtu. Varas cilvēki jūkot prātā no zelta lietus, kas pār viņiem līst. Baškorstānas (Baškortostānas) vadība uzdāvināja Dmitrijam Medvedevam zeltā izlietu briedi, kas svēris dažus kilogramus. Kāds cits dāvanā saņēmis platīna hokeja nūju. Sabiedrisko attiecību speciālsists atgādina, ka daži desmiti cilvēku Krievijā kontrolē visus valsts resursus, un tas ir atstājis iespaidu uz viņu psihi. Murzagulovs intervijā izvirzīja hipotēzi par to, ka Krievija ir politiskās elites ziņā visvairāk kokaīnu lietojošā valsts pasaulē, jo viņš esot novērojis, ka ir grūti sastapt Krievijā kādu augsta ranga ierēdni, vai ar varu saistītu lielu uzņēmēju, kurš nelieto balto pulveri. Narkotrafika organinēšanā ir iesaistīta pati valsts un tās prokurori, norādīja agrāk pa Kremļa koridoriem staigājošais Murzagulovs. Cilvēkiem jau viss materiālajā pasaulē esot sakārtots, tāpēc kokaīns ir nākamais sajūtu meklējumu rajons. Pirmie esot sākuši lietot augstākā ranga Kremļa ierēdņi un politiķi, tad balto degunu sērga izplatījās pa hierharhijas kāpnēm uz leju un uz sāniem – uz reģionālajām varām.


Vecāka sieva un mīļākā sieva


Ja publiski tiek apkarots homoseksuālisms (drīzāk tā propaganda), tad varas virsotnē ir vairāki geji – politiķi, kuri nemaz neslēpj savu orientāciju. Ja esi varai izteicis atbalstu, tad kā Kirkorovs drīksti defilēt zeķubiksēs. Laulība ir svarīga īstiem konservatīvajiem un tradicionālo vērtību aizstāvjiem, bet ne Krievijas garīgās fasādes mālētājiem. Murzagulovs skaidro, ka daudziem “elites” pārstāvjiem ir oficiālā sieva (“staršaja žena”), uz kuru noformēti uzņēmumi un nekustamais īpašums. Un ir mīļākā sieva, vai vairākas citas. Ir sievietes, kuras staigā pa Kremļa koridoriem un kļūst par ierēdņu draudzenēm… Uz Ļesjas jautājumu, kurš būtu spilgtākais daudzsievības piemērs Krievijas varas aprindās, Muzragulovs atbildēja, ka viņš nezina nevienu, kurš tur būtu uzticīgs sievai… Kurtizānes pārlidojot kā tauriņi no viena priekšnieka pie otra. Tajā vidē esot grūti tiem, kuri ir uzticīgi sievām, jo tad rodoties aizdomas par orientāciju. Lūk, tāda “garīga” vide – “garīgās” Krievijas varas gaiteņos. Un šīs Krievijas pārstāvji kaunina Rietumus un saka, ka tā Ukrainā karojot pret sātanistiem…


Nobeigumā


Tādi cilvēki kā Sergejs Pugačovs, Aleksandrs Ļitviņenko, nesen no Krievijas aizbēgušais FSO darbinieks Gļebs Karakulovs un Rostislavs Murzagulovs ir palīdzējuši saprast, kas lācītim vēderā. Ir paredzams, ka arvien vairāk šādu bijušo glābs ādu no iespējamām pārmaiņām Krievijā, jo sevišķi, kad Putins aizies pa kādu no takām. Mēs, savukārt, iegūsim informāciju (kā minumms, tās daļa ir ticama) par režīma aizkulisēm. Nebrīnīšos, ja reiz lasīsim kāda uz Rietumiem pārbēguša Putina miesassarga vai ministra memuārus ar pikantām detaļām. Rostislavs Murzagulovs pašlaik strādā pie Mihaila Hodorkovska un ir saņēmis asus publiskus pārmetumu no Alekseja Navaļnija līdzgaitnieku puses. Tas iezīmē vēl vienu tendenci, proti, tiek kaltas idejas par dienu pēc Putina. Garija Kasparova rīkotajā “Brīvās Krievijas forumā”, kas nesen notika Rīgā, izskanēja interesanta diskusija starp demokrātiski noskaņotajiem krieviem par to, vai un kāda lustrācija Krievijā būs jāīsteno pēc Putina režīma krišanas. Biju aculiecinieks visai spraigai domu apmaiņai starp Putina oponentiem, starp kuriem bija tādi, kuri teica, ka nepieciešamas Saakašvili pieeja ar masveida tiesnešu atlaišanu. Bija arī mērenākas pozīcijas aizsstāvji, kuri aicināja jaunajā varā selektīvi paturēt spējīgus kadrus, kuri nav daudz sasmērējušies. Paredzams, ka šī diskusija ir tikai iesākusies, un pastiprināsies līdz ar ukraiņu zemes atbrīvošanas panākumiem, tāpēc nākotnē dzirdēsim vēl nākamos murzagulovus un karakulovus.



[1]Политтехнолог Кремля Мурзагулов. Драки в Кремле, кукла вуду Зеленского, любовник Баскова Селезнев. https://www.youtube.com/watch?v=fAFwHZLLo38

482 views
bottom of page